Hur löser man Rubik’s kub?

publicerat i: Lösningar | 0

Hur löser man Rubik's kub?

Hur löser man egentligen Rubik’s kub? Även om denna gåta inte hör till världens allra största problem så kan det vara nog så irriterande att inte kunna lösa Rubik’s kub när grannens 10-åriga grabb gör det på 20 sekunder. Hur gör dom egentligen? Vi bjuder på inte mindre än fyra olika lösningar!

Det finns många mer eller mindre kreativa lösningar för att få Rubik’s kub att visa en och samma färg på de vardera sex sidorna, så att kuben ser ut som den såg ut när du tog ut den ur lådan.

Vilken lösning du ska välja beror lite på hur ditt problem ser ut. Om du köpte kuben för att ha den som en kul prydnad (inte så dumt faktiskt), men någon klåfingrig släkting råkade vrida några varv på den, så kanske du ska välja lösning 1, 2 eller 3. Vill du verkligen lära dig lösa kuben på riktigt så kan du gå direkt till lösning 4.

Rubik’s kub Lösning 1: Be grannens unge

Sporten Speedcubing ökar i popularitet för varje dag i Sverige, och chansen är därmed hyfsat stor att grannens unge kan lösa kuben åt dig. Det kostar säkert ingenting om du lägger upp frågan på ett smart sätt. Få ungen att vilja imponera på dig – funkar alltid.

Om du är för stolt för lösning 1, gå till lösning 2.

Rubik’s kub lösning 2: Plocka sönder kuben i bitar

Rubik's kub söndeplockadVar beredd på att det här tar lite längre tid än lösning 1. Men du slipper i alla fall be om hjälp. Med en positiv inställning kan det vara ett riktigt trevligt söndagspyssel. Ungefär som ett pussel. (Rubik’s kub kategoriseras faktiskt som ett pussel.)

Använd en bordskniv och sära på kub-bitarna. Håll gärna till över en låda. Kuben kan ”poppa” ganska häftigt så bitarna hamnar både här och där. Detta pyssel bör ej göras i närvaro av bebisar då bitar lätt hamnar i liten bebismage.

Det här går bra att göra med originalet Rubik’s kub men inte alltid med en speedcube (tävlingskub) då en sådan kan ha fler smådelar (som kan hamna här och där, i bebismage och så vidare).

Rubik’s kub lösning 3: Ta bort och byt plats på klisterlapparna

Kan du inte komma undan alla bebisar så kan det här vara en lämpligare lösning än #2. Använd naglarna (eller låna grannens om du inte har några) och pilla loss de små klisterlapparna som anger färg på bitarna. Klistra sedan tillbaka dem i rätt färgordning. Disclaimer: Klistermärkena kan fästa något sämre andra gången de appliceras. Ännu sämre den tredje gången o.s.v.

Rubik’s kub lösning 4: Lär dig lösa kuben på riktigt!

Det fina med att det inte är år 1982 är att du kan lära dig lösa kuben från en pedagogisk Youtube-guide. Dessutom är dagens metoder väldigt mycket enklare än anno 1982. Med den här förnämliga guiden kan du lära dig lösa kuben riktigt snabbt:

1. Lär dig vad kubens bitar heter

Bitarna på Rubik's kub
I videoguiden nedan används benämningarna centerbitar, kantbitar och hörnbitar. Bild från Cuboss.se

2. Vad de olika dragen kallas

 

Testa dig själv

3. Ta fram ett vitt kors

4. Första lagret

5. Andra lagret

6. Övre korset

7. Fixa övre korset

8. Hörnbitarna

 

9. Sista steget

Känslan! Du har löst kuben på riktigt!

Finns det något annat problem vi kan lösa åt dig? Skriv en kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.